Utöver att uppmana regeringen och dina lokalpolitiker att värna om våra hav, sjöar och vattendrag, finns det mycket du kan göra för en bättre havsmiljö.Läs och dela gärna våra tips!
Skräp i naturen = skräpmat för djuren
Lämna picknickplatsen lika fin som du fann den och våga vägra engångsprylar. Undvik att slänga skräp i öppna papperskorgar eller soptunnor.
Skit inte i havet!
Uppmana färje- och kryssningsbolagen att tömma avloppen i hamn och välj företag som tar ansvar. Fram till 2021 är det fortfarande tillåtet för fartyg att tömma skiten i vattnet. Bara nyproducerade fartyg omfattas av lagen som trädde i kraft 2019.
Ta dig fram med egen kraft
Välj cykel före gaspedal, och paddel, åra eller segel före bensinmotor. Det gör gott för både dig och planeten!
Välj schysst fisk
Använd Fiskguiden från WWF när du handlar eller äter på restaurang!
Har du egen båt?
Håll havet fräscht – rengör båtbotten miljövänligt och töm båttoaletten vid tömningsstation!
Välj alltid miljömärkt!
Tvätt- och rengöringsmedel, tvål och schampo kan vara riktiga havsmarodörer. Välj miljömärkt.
Lämna på miljöstation och apotek
Lämna alltid dina färgrester och kemikalier till miljöstation. Gammal medicin går till apotek. Havets invånare tackar dig!
Ge gåva och stöd – välj det sätt som passar dig nedan
Den största mångfalden av liv på jorden finns i havet. WWF arbetar för att skydda haven från överfiske, nedskräpning, klimatförändringar, föroreningar och exploatering. Det finns många sätt att stödja oss.
Köp inte elfenben – Afrikas elefanter hotas av hela världens elfenbenshandel. ”Thailändskt elfenben” kommer ofta från en illegalt skjuten elefant i Afrika.
Köp inte snäckor eller koraller, vare sig hela eller i bitar – storskalig handel hotar de lokala naturliga bestånden av snäckor och de viktiga korallreven.
Köp inte fjärilar, skorpioner och spindlar – flera av de mest populära arterna hotas av olaglig handel. Levande vilda djur och växter är förstås inga souvenirer. De ska vara kvar i sitt hemland.
Köp inte varor som består av delar från vilda djur, till exempel päls, skinn och läder. Det gäller också orientaliska mediciner med djuringredienser. Är du osäker, köp inte!
KOM IHÅG: Om du köper souvenirer gjorda av djur- och växtdelar, exempelvis av trä, kontrollera via officiella webbsidor eller tryckt text att arten som de är gjorda av är tillåten att ta ut ur landet och föra in till EU och Sverige. Det kan vara lagligt att sälja hotade djur och växter i turistlandet men förbjudet att ta med föremålet ut ur turistlandet och /eller in i hemlandet. Om man smugglar in en olaglig souvenir och avslöjas beslagtas souveniren med böter som påföljd eller i grova fall fängelse.